Királyteknős - Graptemys pseudogeographica

A tarajos teknősök (vagy királyteknősök) az igen gazdag észak – amerikai édesvízi teknősfauna egyik legjelentősebb nemét képezik. A rendszertani besorolás szerint (1995 – ig) 12 fajuk létezik, melyek közül Magyarországon nagyrészt a közönséges tarajos teknős példányai fordulnak elő.

Bővebb leírás

Akció! 4 000 Ft‎ áfával

Tarajos teknős

Kosárba

Az állatokat a vonatkozó törvények figyelembevételével CSAK budapesti, személyes átvétellel.
Személyes átvétel az üzletünkben lehetséges.

 

Nevét élőhelyéről kapta: a Mississippi nyugati partján, Lousiana, Arkansas, Missuri,Kansas, Oklahoma államokban él. Kedveli a lassú folyású, dús növényzetű vizeket, atavakat, nagy folyókat, mocsarakat.

Hátpáncélja olívzöld vagy barna, a közepén sötétbarna csíkkal, pöttyökkel és kör alakúmintázatokkal. A páncél közepén a fejtől a farokig ”tüskés” él húzódik. Haspáncélja zöldessárga, bonyolult sötét vonalhálózattal. A szeme mögött sárga félhold alakú folt van.Írisze fehér, pupillája fekete.

 Etetés: méretüknek és koruknak megfelelően kell őket etetni: a kicsiket naponta, kb. 10-cm felett két-három naponta.

A tarajosteknős RAGADOZÓ, a természetben kisebb halakat, vízicsigákat, vízi férgeket,rovarokat, lárvákat fogyaszt. Ritkán, de növényt is eszik. A fiataloknál az állati fehérje

dominál, és ahogy idősödik egyre több növényt fogyaszt, - felnőtteknél az arány fele-fele.

Egy étkezés a következőkből áll:

1. Állati táplálék: friss vagy fagyasztott kis hal, csalihalak (apró szálkákban kalcium, a belsőségekben vitamin és fehérje), vízicsiga, puhatestűek, kagyló, alkalmanként giliszta, néha kis adag máj vagy pulykahús; a kisebbeknek tubifex, lisztkukac, szúnyoglárva, kis rovarok is adható

2. N övényi táplálék: vízinövény és gyökere, sötétzöld főzeléknövények (spenót, sóska, a salátát mellőzhetjük a magas nitráttartalom miatt), ritkán gyümölcsök (banán, meggy, alma, dinnye, stb.)

3. K iegészítés: vitamin

Figyelem! A feldolgozott (rántott, főtt, füstölt, erjesztett, pácolt, savanyított, stb.) készítmények etetése egészségtelen! Fő tápláléknak alkalmatlanok a száraz teknőstápok, a nagy mennyiségű szárnyashús, és más háziállatok húsa!

 A hím farka hosszabb és vaskosabb, a kloákanyílása hátrébb található, mint a nőstényé. A hím kisebb, színe élénkebb, orra hegyesebb, a mellső lábak karmai igen hosszúak. A hímek már 2-3 évesen, de a nőstények később csak 6-7 évesen lesznek ivarérettek.

Az első képen a hím királyteknős a másodikon a nőstény látható.

Lehet egyedül, párban és csoportban is tartani.

Megfelelő gondozás mellett 15 évig élhet és a hím mindössze 9-15 míg a nőstény 12-27 cm páncélhosszt érhet el.

 

 

 

Forrás: www.wikipedia.hu

 Kosár  

termék (üres)

ZooMed Téli madáretetéshez ajánljuk Kezdőcsomagok friss állattulajdonosoknakKésőbbi bejegyzések

Összes megtekintése

Gyártók