Sisakos kaméleon - Chamaeleo calyptratus

Fán lakó trópusi hüllő.

Bővebb leírás

9 999 Ft‎ áfával

Kosárba

Az állatokat a vonatkozó törvények figyelembevételével CSAK budapesti, személyes átvétellel.
Személyes átvétel az üzletünkben lehetséges.

 

A sisakos kaméleon a nagyobb testű kaméleonfajok közé tartozik, a hím átlagos testhossza farokkal együtt elérheti a 40-50 cm-t. A nőstény általában ennél kisebb méretű, 27-35 cm-es lesz kifejlett korában. Az állat a nevét a hatalmas sisakjáról kapta, aminek szerepe van a vízhez jutáshoz és a hőháztartás szabályozásában. A hímeknél aránytalanul nagy lehet ez a fejdísz, a nőstényeknél általában jóval kisebb. A nemek meghatározásában a hímeknél látható hátsó sarkaknál elhelyezkedő sarkantyú nyújt segítséget.

Színük az ivarérettség elérése előtt a zöld és a barna árnyalatai, majd ivaréréskor láthatóvá válnak a nemek közötti színkülönbségek. A hímek rendkívül színesek lehetnek, zöld, kékeszöld, kék, citromsárga, narancssárga, barna, fehér és fekete minták jelenhetnek meg rajtuk. A testen néhány élénk színű harántcsík jelenik meg, melyek eltérő mintázatúak lehetnek. A nőstény színei visszafogottabbak, de rajta is megjelenhetnek a zöld alapszínen türkiz, narancssárga, citromsárga, téglavörös, barna foltok, csíkok.

A kaméleon különleges színváltoztató képessége ennél a fajnál is jól megfigyelhető, mely leginkább a hangulat függvényében ingadozik. A legdurvább színeket kiváltó okok, ha a hím egy másik hímmel találkozik vagy udvarol a nősténynek, esetleg meglátja saját magát a tükörben. A nyugalmi állapot színei ilyenkor hirtelen megélénkülnek, a kontúrok élesebbek lesznek. A nőstények legfeltűnőbb színváltozása párosodás után következik be, amikor a zöld alapszín rövid idő múlva feketévé válik, melyen citromsárga és türkiz pöttyök jelennek meg, így jelezve a hímnek, hogy a megtermékenyítés sikeres volt, jelenléte innentől nem kívánatos. Ez a színelváltozás a tojásrakás után is megmarad még egy ideig.

Életkor

Átlagos életkoruk fogságban magasabb: 4-6 év, de láttam már 9 éves példányt is.

Nappali aktivitású állatok, az első fényekkel kelnek és sötétedéskor általában a megszokott alvóhelyükön térnek nyugovóra, de képesek igen mókás pózokban is elaludni. Hidegvérű állatok, így a reggeli órákat legszívesebben napozással töltik, majd miután felmelegedtek azonnal zsákmány után néznek.

Táplálkozás

A kaméleonok legfőképpen élő táplálékot esznek, csak az kelti fel az érdeklődésüket, ami él és mozog. Ritkán előfordul, hogy állatunk a fikusz leveleit vagy gyümölcsöket csipeget. A táplálék mennyisége függhet a hőmérséklettől, az állat kedélyállapotától és az évszaktól. Nincs arra szabály, hogy hetente hányszor etessünk, de fontos, hogy ne árasszuk el a terráriumot eleséggel, mert kaméleonunk megunja azt, ami mindig a szeme előtt van. Ez valamennyire érthető, mert én is megunnám, ha mindennap rántott húst kapnék vacsorára, akármennyire is szeretem. Az az optimális, ha reggel annyi eleséget kap, amit egész nap tud dézsmálni. Ez körülbelül napi 10-15 tücsköt jelent általában. Ha falánk a jószág, akkor adhatunk még neki táplálékot. A változatos étrend neki sem árt. Túletetni nem tudjuk, ha már nem éhes, egyszerűen a fenekét mutatja felénk.

Az eleség ne legyen nagyobb a kaméleon szájánál. Ez főleg kis korban fontos, a kifejlett kamiknál már nincs jelentősége. A kicsik még ügyetlenek és akár a nagy falattól meg is fulladhatnak, sőt a pici, leginkább egy cérnára hasonlító nyelvük is megsérülhet. Nem tudják felmérni még a képességeiket, ezért nem szabad túlságosan nagy ennivalót adni a kicsi állatnak. Inkább fokozatosan adjunk nekik egyre nagyobb eleséget, hogy ne ijedjenek meg a nagyobb állatoktól sem. A bébiket etethetjük naponta kétszer is, hagy erősödjenek. Mondjuk reggel mehet nekik 10-15 tücsök, délután vagy este pedig 5-10 röpképtelen légy.

 

Fontos, hogy mindent vitaminporba forgatva adjunk a kaméleonnak, mivel a vitaminra nagy szüksége van a jó kondícióhoz és a megfelelő fejlődéshez. A vitaminpor kalciumot, D-vitamint és foszfort is tartalmazzon. A vitaminról bővebben az Eleségállat - Táplálékállat alatt olvashatsz. A vitaminok hatékony beépüléséhez nagy segítséget nyújt egy napfényhez hasonló spektrumú fényforrás, mely UVB sugarakat is kibocsájt. A hangsúly az UVB sugarakon van. Az 5.0 vagy 10.0 fényforrások 5 illetve 10 % UVB-t sugároznak mely optimális a sisakos kaméleon számára. Nekem a 10.0-ás izzó vált be, hát még az állataimnak.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan lenne a legpraktikusabb az eleségállatot bevitaminozni a hüllőnk számára úgy, hogy az eleség ne ugráljon szanaszét a lakásban. Nos mi kidolgoztunk erre egy jól működő módszert. Az etetéshez vegyünk egy nagy dobozt vagy műanyagkancsót amiből az eleség nem tud kiszökni / kiugrani, arra szórjunk vitaminport, forgassuk meg „panírozzuk be” őket, és már adhatjuk is kis kedvencünknek a beporozott ételt. Még mindig nem teljesen tiszta? Inkább nézzétek meg a lenti videót, na meg a sok-sok gyakorlás teszi a mestert.

A kaméleonok étrendje legyen változatos, nyugodtan kényeztethetjük őket finomságokkal. Jani, a legyet mielőtt odaadod, tedd be a sima hűtőbe kb. 5 percre, ott kicsit megdermednek, utána be tudod porozni őket, különben persze hogy elszöknek előled!

Táplálékállatok

Tenyésztett: Tücsök, sáska, gyászbogárlárva, lisztkukac, rózsabogárlárva, viaszmolylárva, házilégy, röpképtelen muslica, naposegér (csak ritkán, ugyanis túl nagy a tápértéke)

Amíg az állat kicsi adjunk neki muslicát, kis tücsköt, röpképtelen legyet, kis viaszmolylárvát. Fontos, hogy olyan rovart soha ne adjunk, ami mérgező lehet vagy ami megcsípheti.

párásítás alatt igazából nem kell ördöngős dolgokra gondolni. Bőven elegendő, ha egy vízzel megtöltött permetezővel minden nap minimum egyszer, maximum kétszer, reggel és este permetezünk a növény leveleire vizet. Az állatok a fikusz leveleiről vagy a terrárium faláról is szívesen isznak. Nem baj, ha nem látjuk sokszor inni állatunkat, ez nem jelenti azt, hogy szomjazik, ugyanis a szájuk széle pórusokkal van tele, így a párából is hozzájuthatnak a megfelelő mennyiségű folyadékhoz, illetve a táplálékban is, pl tücsök 70% víz van, ami olthatja szomját. Már napi egyszeri permetezés a terráriumban is elég páratartalmat biztosíthat kaméleonunknak egész napra, mivel származási helyükön is csak 50% körüli páratartalom van. gyakran előfordul, hogy a már felnőtt állatok meg sem várják a permetezést, rohannak az ajtóhoz és bekapják a permetezőt. Amint hozzászokik a párásítóhoz itatható közvetlenül arról is.

Fontos: ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba sem a párásítást, illetve tanácsos megvárni, míg a terrárium fala és a levelek teljesen megszáradnak, mielőtt etetjük állatunkat. A kaméleonunkat közvetlen ne vizezzük be, ezt nem kifejezetten szeretik, különösképpen igaz ez a vedlési időszakra, mivel a túlzott nedvességtől a ledobni kívánt bőr alatt begombásodhat. Vedlési időszakban ettől függetlenül a páratartalom megemelkedhet, mivel úgy gyorsabban megtörténik a vedlés. Ilyenkor a 2-3-szori permetezés sem árt.

Amennyiben a fent leírt párásítást biztosítani tudjuk hüllönknek, úgy nincs szükség más módszerekre, sem a szökőkút, sem a csepegtető rendszer, sem az itató tálka nem annyira hatékony megoldások. Az itató tálkának és a szökőkútnak az a hátránya, hogy az eleségállat gyakran belefullad, bomlásnak indul és ez nem túl higiénikus. Ezeknek az eszközöknek a takarítása is sokszor macerás.

Gyakran elkövetett hiba, hogy a napi minimum egy párásítást nem tartják be. Ez hosszútávon vesebetegséghez vezethet. Onnan látjuk, hogy kaméleonunk elég vízhez jutott, hogy székletének eleje fehér színű, ez tulajdonképpen a vizelet.

Forrás: www.wikipedia.huA kaméleonok NEM valók "első állatnak"!   A megvásárlása előtt kérje szakértő kollégáink segítségét vagy megfelelően tájékozodjon szakkönyvekből! Ne feledje az internetes információtenger sok rossz tanácsot is rejt!

Kosár  

termék (üres)

ZooMed Téli madáretetéshez ajánljuk Kezdőcsomagok friss állattulajdonosoknakKésőbbi bejegyzések

Összes megtekintése

Gyártók