Mexikói Axolotl

Az axolotl a farkos kétéltűek képviselője. 

Bővebb leírás

5 000 Ft‎ áfával

Ambystoma mexicanum

Kosárba

Az állatokat a vonatkozó törvények figyelembevételével CSAK budapesti, személyes átvétellel.
Személyes átvétel az üzletünkben lehetséges.

 

Az állat alapszíne sötét szürke, amelyen fekete, elmosódott foltokat figyelhetünk meg. Hasa világos szürke. A különböző színváltozatokat (fehér, foltos, sárga, fekete) fogságban tenyésztették ki. Nálunk az eredeti vadszínű és az albínó változat fordul elő.

Az állatok hossza elérheti a 28-30 cm-t. Törzsük megnyúlt, farkuk oldalról lapított, végtagjaik rövidek. Első pár lábain négy, a hátsókon öt ujj van. Bőrük mirigyekben gazdag, és fényérzékeny. 25 évig is élhetnek. A mexikói axolotl Mexikóvárostól délre, a Xochimilco tóban és mellékcsatornáiban honos. Bár elterjedt laboratóriumi állat, lelőhelyén veszélyeztetett, a Washingtoni Egyezmény (CITES) II. függelékében szerepel.

Tartás

Az axolotlok a vízi életmódhoz alkalmazkodtak, tartásuk egyszerű. Nem igényelnek sem erősen mozgó, sem speciálisan előkészített vizet. 20-25 cm-es vízmagasság és mintegy 50 x 100 cm-es alapterület javasolt. Ez elég kényelemes, tág teret biztosít az állatoknak az úszáshoz. Egy ekkora (100 x 50 x 25) medencében 4-6 axolotl kényelmesen tartható, nevelhető.

Az akvárium berendezése fákból és kövekből állhat. Vastag talajréteg is használható sziklákkal kombinálva. Csak erős gyökérzetű robosztus növények alkalmazhatóak, különben az állatok kitúrják azokat. Az ideális vízhőmérséklet 14-18 °C. 10 °C alatt már tompává, kedvetlenné válnak, nem esznek és elpusztulnak.

A természetben az axolotlok ragadozó életmódot folytatnak, különböző vízi lényekkel (férgekkel, csigákkal, rovarokkal, rákokkal és kis halakkal) táplálkoznak. Az elfogyasztott mennyiség az állat méretétől, és a vízhőmérséklettől függ.

Az állatok emésztése elég lassú, 2 vagy 3 nap is lehet. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb, alacsonyabbon lassúbb. 10 °C alatt hajlamosak a táplálék visszaöklendezésére. Ez egy védekezési mechanizmus, mivel az anyagcsere ezen a hőfokon nagyon lelassul vagy teljesen leáll. Ha ez utóbbi bekövetkezik az állat elpusztul az emésztetlen étel miatt keletkező toxikus anyagoktól. Heti 2-3 alkalommal etethetők, ismét a hőmérséklet függvényében. A szaporodni készülő állatok etethetők akár naponta. Ez nélkülözhetetlen a peték ill. a sperma termelődéséhez. Lehet az állatokat kis tartályból is etetni, így kevésbé szennyeződik a víz, a kifejlett állatok akár kézből is elfogadják a táplálékot. A szív ill. húsdarabokat lehet kezelni zsírban ill. vízben oldható vitaminokkal.

Élő eleségként ebihal, földigiliszta és tubifex is adható. Természetesen figyelni kell, hogy a gyűjtőhely ne legyen szennyezett. A kézből etetés technikája nagyon egyszerű, a hús ill. szívdarabokat mozgatni kell az állatok orra előtt, azok villámgyorsan lecsapnak rá. Ha nem akarjuk, hogy esetleg az ujjunkba is belekapjon, használjunk csipeszt.

Az állatok éjszaka, sötétebb fényviszonyok között aktívabbak, az ívás is sötétben történik. Amennyiben nem megfelelő a táplálás az állatok legyengülnek és nem lesz erejük enni sem, illetve ha túl keveset esznek, megtámadhatják társaikat. A kannibalizmus főként a lárva állapotú (növendék) axolotloknál fordul elő. A kannibalizmus elkerülhető, ha jó sűrűn beültetett a medence (nevelő medence), és a fény nem túl erős. A 10 cm-es állat már maga mögött hagyja a kannibalizmusra való hajlamot, és normál fényviszonyok közt is tartható.

(forrás: wikipedia)

 

Kosár  

termék (üres)

ZooMed Téli madáretetéshez ajánljuk Kezdőcsomagok friss állattulajdonosoknakKésőbbi bejegyzések

Összes megtekintése

Gyártók