Dzsungáriai törpehörcsög

Apró termető hörcsögfaj.

Bővebb leírás

4 000 Ft‎ áfával

Phodopus sungorus

Kosárba

Az állatokat a vonatkozó törvények figyelembevételével CSAK budapesti, személyes átvétellel.
Személyes átvétel az üzletünkben lehetséges.

 

A dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartozó rágcsálófaj. 2-3 évig él.

Testmérete 6–11 cm, súlya kb. 50 gramm. Harmad akkora, mint európai rokonai, és mérete fele az ismertebb szíriai aranyhörcsögének. Bundája sűrű, háta szürke, közepén fekete csíkkal. Hasa fehér, farka rövid. Télen kivilágosodik, néha egészen fehérré válik. Fekete szeme aránylag nagy.

Szereti a magányos életmódot.

A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan éjszakai állat. Szállását szürkületkor hagyja el. Főként növényi táplálékkal él; egyaránt fogyaszt gyökereket, leveleket és magvakat. Ezen kívül rovarokkal is táplálkozik. Táplálékát mellső lábait kézként használva tömi rugalmas pofazacskójába. A szűkösebb időkre felhalmozza az eleséget; ezen éli túl a telet.

Télen melegen és puhán bélelt vackában, készletei mellett pihen, alussza téli álmát. Ezalatt testhőmérséklete kevéssel fagypont fölé süllyed. Mihelyt megérzi a tavaszt, felébred.

Rövid, 2–3 éves élettartamát szaporasággal ellensúlyozza.De ha nem hízik el (azaz 35-45 gramm között marad) megélheti a 4-8 éves életkort is.

Tartható terráriumban is és ketrecben is; ennek mérete legalább 50-80 cm legyen. A 20–25 °C ideális számára. Télen se legyen hidegebb 20 °C-nál. Ne érje huzat, vagy közvetlenül tűző napfény. Éjszakai életmódja miatt ne tegyük hálószobába!

A terráriumot rendezzük be úgy, hogy a hörcsög ne unatkozzon. Kell tehát házikó, mókuskerék, wc-papír guriga (alagútként), itató (golyós önitató), fogkoptató.

Alomként megfelel a faforgács, de örül a szénának is, azzal béleli ki a házát. Ne adjunk neki se papír zsebkendőt, se más puha papírt, mert beleragad a pofazacskójába. Naponta  vegyük ki a nedves forgácsot, és cseréljük a romlandó ételt. A teljes almot hetente cseréljük.

Mozgékony természete miatt könnyen leesik az asztalról vagy a székről, de felismeri a veszélyt jelentő magasságot (különben a vadonban hamar elpusztulna). De inkább csak talajon, vagy ahhoz közel játsszunk vele az esetleges balesetek elkerülése végett. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlan maradhat. Ilyen esetben ne háborgassuk.

A hörcsögnek készített magkeverék megfelel igényeinek. Emellett adjunk neki zöldséget, gyümölcsöt és állati fehérjéket. Kedvencei a sárgarépa, kígyóuborka, paradicsom, és a paprika. Ne adjunk neki déligyümölcsöket, erős paprikát,salátát, hagymát és krumplit keményítőtartalma miatt és a paradicsom zöldjét.

Ivóvizét naponta cseréljük. Használhatunk golyós önitatót.

Csak tiszta kézzel nyúljunk hozzá. Ha ugyanis megérzi rajta az élelmiszert, akkor harap.

Hat hetesen már ivarérett, de csak három hónaposan válik tenyésztésre alkalmassá. Nem társas állat, így még a különböző nemű törpehörcsögök sem férnek meg egymással.

A nőstény termékeny időszaka (tüzelés) kb. 4 napig tart. A vemhességi idő 17–19 nap. Többnyire 4–6 kölyök születik. Szőrtelenül és vakon jönnek világra. Az anya nem tud nyolc kicsinél többet szoptatni. A kölykök szőre öt napos korukban kezd nőni; szemüket két heteskoruk előtt nyitják ki. Születésükről a kis házikóból kiszűrődő vékonyka hangok adnak jelet. Az anya félti, védi kicsinyeit; ne zavarjuk a kölyköket.

Négy hetesen a kölykök már elég nagyok ahhoz, hogy elválasszák őket az anyjuktól. Ha nem veszik el idejében őket, akkor az anya csúnyán megharaphatja a fiatalokat. Hat hetesen nemek szerint is külön kell választani őket.

A nőstény állatot 1 éves korában már nem szabad fedeztetni, mert az a kicsik szellemi és fizikai ereikre hatással lehet, pl. a lábak nem jól mozognak.

Ha észrevesszük, hogy vemhes és egy terráriumban van a párjával akkor szét kell őket választani. Az apa megölheti a kölyköket.

Vadas színű egyed

A dzsungáriai törpehörcsögnek többféle színárnyalata van, bár nem annyi, mint a Campbell-hörcsögnek. A legelterjedtebb a vadas (sötétbarna/szürke) illetve a pearl (fehér/szürke) szín, de létezik az ún. kék (valójában halványszürke) és a „winter-white” színárnyalat is. Ezeken kívül Campbell-hörcsögök kereszteződéséből különleges színű hörcsögöket tenyésztettek ki. Legismertebb Magyarországon megtalálható Campbell-dzsungáriai hibridek: mandarin, narancs (piros szemű), pearl-mandarin, barna, bézs.

Vadas: A vadon élő példányok színéhez hasonló. A hát szürke, a közepén fekete csíkkal, amit barna csíkok kísérnek, és ezeket újra fekete csík kíséri. A has fehér.

Kék: A hát alapszíne bézs, csíkozása hamuszürke, és kevésbé kivehető, mint a vadasé. A has fehér.

Pearl (gyöngyház): A hát fehér szürke csíkokkal. Erősségük egyénenként más és más. Általában kölyökkorban erősebbek; felnőttkorra elhalványodnak, akár el is tűnnek.

Winter white: Színei nyáron a vadaséval egyeznek, télre elhalványodnak. Ekkor a csíkok is kevéssé, vagy semennyire sem láthatók. Ennek oka a Wh domináns módosító gén.

Zafír winter white: Színei nyáron a kékével egyeznek. Télre ez is kivilágosodik.

Mandarin: A hát alapszíne bézs, csíkozása világosbarna.

Pearl-mandarin: Alapszíne fehér, csíkozása halványnarancs. Van piros szemű változata is.

Narancs: Hasonló a mandarin színű hörcsöghöz, de a szem színe piros.(gyöngyház)

 

Forrás: www.wikipedia.huKosár  

termék (üres)

ZooMed Téli madáretetéshez ajánljuk Kezdőcsomagok friss állattulajdonosoknakKésőbbi bejegyzések

Összes megtekintése

Gyártók