Hieroglifás ékszerteknős

Hieroglifás ékszerteknős 

Bővebb leírás

5 000 Ft‎ áfával

Pseudemys concinna

Kosárba

Vásárlók, akik ezt a terméket megvették:

Az állatokat a vonatkozó törvények figyelembevételével CSAK budapesti, személyes átvétellel.
Személyes átvétel az üzletünkben lehetséges.

 

Ez a fajta ékszerteknős az USA keleti és dél-keleti részén fordul elő.

A felnőtt példányai átlagosan 22-30 cm nagyságúak, de elérhetnek akár 32-38 cm-es hoszúságot is. A fejükön és nyakukon számos sárga, vékony sáv található. teknős

A hátpáncélja barna, olívabarna színű, amelyen gyakran koncentrikus körök és "C" alakú mintázatok találhatók.

Ha a páncél száraz, akkor nehezen lehet észrevenni ezt a mintázatot. A haspáncélon sötét foltok vannak, amelyek azonban idővel elhalványulhatnak.

Ez a teknősfajta elsődlegesen növényevő, de fogyasztanak állatokat is. Elsősorban hínárt és különböző algákat fogyaszt. Állatok közül a rákokat, ebihalat, kisebb halakat, csigákat és néhány rovarfajtát eszik meg. Mivel a tenger és az édesvíz találkozásánál is megél (változó sótartamú vizekben), ezért fogyaszt még tengeri hínárt, algát és különböző tengeri állatokat is.

Ez a teknős is tavasszal párosodik. A ceremónia azzal kezdődik, hogy a hím elkezdi üldözni a nőstényt, majd elkezdi szagolgatni a nőstény farkát és majd a pirosfülű ékszerteknőshöz hasonló táncot lejt (a nőstény előtt rezegteti a mellső lábait). Ha a nősténynek megtetszik ez az egész udvarlás, akkor lesüllyed a fenékre, és megengedi, hogy megtörténjen a dolog. De ha nem akar párosodni, akkor megpróbál kitérni a hím elől. A tojásrakás késő májustól júniusig tart, de néha akár a nyár végén is megtörténhet. A fészek általában homokos vagy laza talajban van, a víztől 30 méternél nem messzebb. Ez a fészek a teknős méreteihez képest nagyon nagy is lehet. Egyszer leírtak egy esetet, amikor egy 30 cm-es nőstény egy több mint 12 cm mély és majdnem 7 cm széles fészket ásott, amelybe lerakta a tojásait. A hieroglifás ékszerteknős tojásainak a színe a rózsaszínűtől egészen a fehérig terjed. Egy fészekbe 9-29 tojás kerülhet, de általában 19-20 tojást rak egy nőstény. A kelési idő 80-150 nap, amely nagyban függ a talaj hőmérsékletétől. Néhány északon élő teknős esetében azonban előfordul, hogy az üregben telel át, és csak a következő tavasszal bújik ki onnan. A kicsinyek színesebbek és élénkebb színűek, mint a felnőtt példányok. A frissen kikelt teknősbébi 10-14 grammot nyom.

A hieroglifás ékszerteknős áprilistól októberig aktív, de Floridában és a délebben húzódó területeken előfordul, hogy egész évben aktív, tehát nem alszik téli álmot. A telet általában az iszapban, vagy a víz alján tölti. Ez a fajta ékszerteknős kora hajnalban, vagy késő délután táplálkozik, és a közte lévő időszakot napozással tölti. hieroglifás Nagyon félénk teknősfajta, amely csak napozni vagy fészket rakni hagyja el a vizet, és a veszély legkisebb jelére azonnal visszatér a számára biztonságot nyújtó vízbe. Néha azonban leírtak már eseteket, amikor kisebb kirándulásokat tett néhány ilyenfajta teknős a szárazföldön, bár nem ez az ő igazi otthona. Nagyon jó úszó, és 1-1,5 méter mélyre is le tud merülni. Ez azért nagy teljesítmény, gondoljunk csak bele, hogy ötször olyan mélyre tud lemerülni, mint a testhossza. Az ember esetében ez azt jelentené, hogy akár 10 méterre merülne le minden nap, semmi gond nélkül.

Átlagosan 30 másodpercenként, de akár 4 percenként vesz levegőt. Azonban leírtak már olyan esetet is, amikor 50-szer hosszabb ideig volt lent a mélyben, mint amennyi az átlagos lélegzetvételnyi ideje.

A hieroglifás ékszerteknős elsősorban folyóvízben él, de megtalálhatók még egy-egy folyó közeli csatornában vagy sós vízben is. Elsősorban a lassú folyású folyókat kedveli, amelyben bő a vegetáció és lehetőleg köves az alja. De megfordul tavakban és nagyobb patakokban, mocsarakban is.

Bár néhány helyen igen nagy egyedszámban fordul elő, mégis fokozatosan csökken a számuk.

 

 

Forrás: www.wikipedia.huKosár  

termék (üres)

ZooMed Téli madáretetéshez ajánljuk Kezdőcsomagok friss állattulajdonosoknakKésőbbi bejegyzések

Összes megtekintése

Gyártók